2015. 08. 19.
Utazások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

 

y

Andrew Zbihlyj grafikája


Aki utazásra gondol, vagy akár csak álmodik róla, az a változást keresi, mert szüksége van belső területeinek felfedezésére, kiegészítésére, mert a viszonyrendszerei ezt igényelik, és ha az igény eléggé erős,  meghívás a felszínen is megtörténik.

A meghívás utazása helyben is maradhat, -erre is látok példát,- amikor nem szükséges elhagyni az országot, és a történelmileg fontos belátás, összegzés megtörténik egy előadás keretén belül, vagy egy könyvben, esetleg mindkettőben, valamilyen határpont élményen keresztül.

A másik eset Szentkuthy Miklósé, akit utazásaiban semmiféle tér, idő, történeti helyzet nem korlátozott, szüntelen és minden irányban utazott, a gyűjtőpont pedig saját életidejét, jelenlét- metafizikáját transzcendálta túl, saját életidején, jelenlétén.

A többi példám sem kevésbé szerény.

Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című esszéregényének készüléséről, már előzetesen volt tudomásom, amikor a hetvenes évek gimnáziumi padjában ülve, Pál Rita tanár és írónő irodalomóráin mesélt  szigligeti, alkotóházbeli élményeiről. 

Akkor még, csupán annyi derült ki, hogy amit Pilinszky napközben írt, azt este,  a jelenlévő írótársainak felolvasta. Minden este, a költő szobájában találkoztak.  Földön ültek,-mert nem volt annyi ülőalkalmatosság,- és szájtátva hallgatták. 

Utólag megértettem ezt a szájtátást.  Túl  évtized közepén megjelent, megvettem és elolvastam ezt a könyvet. 

Posztmodern első fuvallata érte el az országot.


 Tíz éven keresztül készült megírni New York történetét. Holland és amerikai egyetemekkel levelezett, amikor ötvennégy éves korában, meghívta a Columbia Egyetem.

Bostonba repült, és vitték át New Jorkba. 

Most csak annyit mondok erről a párbeszéd regényről, hogy  akkor többszöri olvasat után sem értettem, -ám  élmény alapvető maradt. Amit érteni véltem, az elég volt ahhoz, hogy  irodalmi érettségi szabadon választott tételéhez kidolgozzam. 

Olyasmi  jött át, hogy ameddig  festészet óriásit fejlődött  modernitáson keresztül, addig a színház megrekedt.

 Pilinszky egy néger színésznő ismeretségén keresztül jut el Robert Willson "Süket pillantása" című abszurd színművének élményéig.  Nyilvánvaló kísérlet az ugrásra.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés