2015. 06. 18.
Felület festés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Néha kiállításokon, amikor közel lépek festményhez, és festékfelület nem passztóúzus,- hanem csupán vékony réteg fedi a vásznat,- csodálatosan szép szövésű, egyenletes mező jelenik meg.

Most olyan vászonra bukkantam, amely ugyan  "csodálatosan szép" kategóriáját nem meríti ki, de elegáns egyenletességével eltér minden eddig használttól. 

Az "elegáns egyenletesség" specifikációját nem tudom pontosan visszaadni, mivel részletmegnevezés,  körülírás  minden kísérlete pontatlan. Nyelvi hiányosság okán nem fedné le azt a képzetet amit kielégítőnek gondolnék.

Mondhatnám, ez a felület olyan, mint  koncentrált akvarellpapír, amennyiben felületet, lapot úgy lehetne felére nyomni, - préselni az ívet,- hogy közben vastagsága mit sem változik. Torlódás szimmetrikus rendszere  egyenletes marad, - akkor ez olyan textuális rámutatás, ami még mindig pontatlanul jelzett anyagszerűségre mutat. 

Ár megnőtt.  Ár arányában  méret, még elviselhető arányban csökkent.

Ezúttal hetven centiméteres négyzeten kezdtem dolgozni, azonban meglepetésemre felületi koncentráció, sokkal jobban ellenáll, mint azt előzetesen feltételezhettem volna. 

A színterületek lefedése fedő festékkel sem egyenletes. Olyan mintha  alap sok nedvességet vonna el a festéktől.

Most ott tartok, hogy mielőtt nagyobb részleteket fednék le, vagy kényesebb átmenetekhez fognék, az egész tervezetet ecsettel, festőszerrel kenem át. 

Ha ez sem segít, már csak többszörös pigmentréteg jöhet szóba, így azonban eltűnne, ellaposodna  szép felület.

Mindez annyit jelentene, kétszeres munkával jutok oda, ahol azelőtt is voltam.

Megmunkáltság alaposabb.-mondhatnám akkor, - és ez ugyan úgy nem jelentene átlátható változást, mint ahogyan vászon leírási kísérlete sem volt több, mint esetleges utalás.

Mindez előzetesen hozzákapcsolódik, járuléka lesz festmény egészének. Egy olyan egésznek, amiről most még csupán, előzetesen differenciált vizionált fogalmam lehet...


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés