2015. 06. 04.
Martyn Ferenc kiállítás Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

1

Kétéves  pécsi Nick galéria. 

Jelentős évforduló, és mikor szóba kerül,  átsuhannak előttem  emlékek.

 Emlékek Krisztiánék miként teremtették meg romokból,  belváros mára igazán jelentős művészeti terét, amelyet nem is olyan régen, Jarmeczky István festőművész  "város ékkövének" nevezett.

Festőként remek dolog kapcsolódni  kortárs galéria eseményeihez, néha kiállítani, máskor pedig megcsodálni mindazt amit jelen kreativitása, vagy közelmúlt létrehozott.

Jarmeczky István nem véletlenül jutott eszembe, - akit  pécsi közélet  (egyik) leginkább rejtett,  leginkább intellektuális művészeként  ismertem meg. Talán ő az, aki modern, absztrakt irányzatok közül leginkább közel áll Martyn geometrikus festészetéhez,- és számomra valamiféle hidat tételez ahhoz a korszakhoz, amiben már éltem,- és amire akkoriban, csak igen kevéssé figyeltem oda.

Így vagy úgy,  absztrakció jelentős részét teszi ki életünknek, és említett művészek esetében, művészettörténész méltatóik, csaknem mindig megemlítik a szürrealista holdudvart. 

Szürrealizmus finomabb vagy direktebb átütését. 

 Legszélesebb értelemben, ezen a ponton tudok kapcsolódni. Szűkebb életszerűségben úgy, hogy nagynéném szomszédja az a muzeológus hölgy volt, aki már igen korán felismerte a Párizsból hazatért festő jelentőségét, könyvet írt róla, ezzel is elősegítve  ötvenes évekbeli ismertségét, hírnevét.

Tudtam, van városban múzeuma, ám de szégyenszemre, soha nem jártam ott, és arról, hogy valójában mivel is foglalkozott, csak  televíziós életrajzi dokumentum-filmből értesültem, jó néhány évvel ezelőtt.

 Gyermekkorát a Rippl-Rónai házban töltötte, ezt most olvastam el.

Mindez olyan kulturális töredezettség, amely élővé, -ha elkésve is,-  festményekkel való találkozáskor változott. 

Tudatosult, hogy fiatalkorom kedvenc költőjének, Juhász Ferencnek vaskos kötetét, Martyn ÍR KIRÁLY alkotása díszítette.

Ez az a különös tudati mozgás, amit csak művészet tud megidézni. Úgy tud  időmozgásokba belevinni, hogy kiesik  linearitás, rálátások nem eltávolodásokból, hanem elrendeződésekből mutatkoznak.

a

aa

 

í

aa

Zoltán és Krisztián megnyitó előtti ténykedései.

Egy nap késéssel, Párizsi Magyar Intézet is bemutatja Martyn más korszakbeli alkotásait. 

s

x

s

 

ee

ssa

d

f

 

Alább Tóth Laci fotói:

 

sf

www

hh

ee

s

Sárkány József művészettörténész, méltatta Martyn Ferenc életútját.

 

e

w

ew

ee

ee

ee

eew


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés